Sydänturvallisuuden taso muodostuu neljän alla olevan mittarin yhteistuloksena. Sillä kuvataan sydänturvallisuuden neljän mittarin yhteisvaikutusta alueen sydänturvallisuuteen. Sydänturvallisuuden kokonaistason maksimiarvo on 100.
Sydänturvallisuuden taso muodostuu neljän alla olevan mittarin yhteistuloksena. Sillä kuvataan sydänturvallisuuden neljän mittarin yhteisvaikutusta alueen sydänturvallisuuteen. Sydänturvallisuuden kokonaistason maksimiarvo on 100.
Sydäniskurien määrä suhteutettuna asukaslukuun
Heikko
Parannettavaa
Hyvä
Toimenpide-ehdotus
Sydäniskureita on riittävästi, kun asukkailla on mahdollisuus saada laite käyttöön viidessä minuutissa. Defi.fi-palveluun rekisteröityjen sydäniskurien tiedot kannattaa säännöllisesti tarkistaa, jotta ne ovat ajan tasalla. Pohtikaa myös, voisiko nykyisten sydäniskurien saatavuutta parantaa esim. siirtämällä ne ulkotiloihin, jolloin ne olisivat saatavilla vuorokaudenajasta riippumatta.
Mittarilla kuvataan sydäniskurien määrää kunnassa suhteutettuna tuhatta asukasta kohti. Hyvinvointialueiden ja koko Suomen osalta mittari muodostuu sen kuntien tuloksen keskiarvona. Mittarin painotus sydänturvallisuuden tasossa on 40%, ja mittarin maksimiarvo 40.
Sydäniskureita tulisi olla erityisesti niillä alueilla, joihin ensihoidon saapuminen kestää kauemmin. Vahvistatte tätä tasoa lisäämällä sydäniskureita ydintaajaman ulkopuolelle eli ensihoidon riskialueluokkiin 2 ja 3. Oheinen kartta kuvaa, missä ruuduissa (1x1 km) sydäniskurit sijaitsevat ja mihin niitä tarvitaan lisää. Sydäniskurien tarkemman sijainnin ja yhteystiedot näet defi.fi-palvelusta.
Mittarilla kuvataan sydäniskurien sijoittelua kunnan väestöruutuihin (1x1 km) suhteessa ensihoidon riskialueluokkiin: kuinka iso osuus kunnan sydäniskureista sijaitsee ns. ydintaajaman ulkopuolella eli ensihoidon riskialueluokissa 2 ja 3. Mittarissa on painotettu riskialueluokan 3 alueella olevia sydäniskureita. Hyvinvointialueiden ja koko Suomen osalta mittari muodostuu sen kuntien tuloksen keskiarvona. Mittarin painotus sydänturvallisuuden kokonaistasossa on 30%, ja mittarin maksimiarvo 30.
Koska sydänpysähdyspotilaiden keski-ikä on 65 vuotta, sydäniskureita tulisi olla erityisesti niillä alueilla, joissa 65 vuotta täyttäneitä asuu runsaasti. Oheisen kartan ruudut (1x1 km) kertovat, montako sydäniskuria on ja montako 65 vuotta täyttänyttä asuu ruudun peittämällä alueella. Parannatte tätä tasoa sijoittamalla sydäniskureita alueille, joissa sydäniskureita on suhteessa vähän 65 vuotta täyttäneiden määrään. Sydäniskurien tarkemman sijainnin ja yhteystiedot näet defi.fi-palvelusta.
Mittarilla kuvataan sydäniskurien sijoittelua suhteessa 65 vuotta täyttäneiden asuinalueisiin. Alue on jaettu 1x1 km väestöruutuihin, ja mittarin kohderuuduissa asuu vähintään 75 jo 65 vuotta täyttänyttä asukasta. Mittari kertoo, mikä on sydäniskurillisten kohderuutujen osuus kaikista alueen kohderuuduista. Hyvinvointialueiden ja koko Suomen osalta mittari muodostuu sen kuntien tuloksen keskiarvona. Mittarin painotus sydänturvallisuuden kokonaistasossa on 20%, ja mittarin maksimiarvo 20.
Sepelvaltimotauti-indeksi
Heikko
Parannettavaa
Hyvä
Toimenpide-ehdotus
Sydänpysähdyksen taustalla on useimmiten sepelvaltimotauti. Sepelvaltimotaudin syntyyn vaikuttavat iän, sukupuolen ja perintötekijöiden lisäksi elintavat. Asukkaiden terveyttä ylläpitäviä valintoja osana arkea voidaan tukea rakenteilla. Käytännön ratkaisuja ovat esimerkiksi elinympäristön kehittäminen liikkumista tukevaksi, Sydänmerkki-kriteerien noudattaminen julkisissa ruokapalveluissa ja mahdollisuus elintapaohjaukseen.
Mittarilla kuvataan sepelvaltimotaudin ilmaantuvuutta alueella ja se perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) indeksiin 1063 eli ikävakioituun sepelvaltimotauti-indeksiin: sepelvaltimotautitapahtumat ikävälillä 35-79 vuotta suhteutettuna 100 000 vastaavan ikäiseen. Indeksistä ei ole saatavilla tuoretta aineistoa, joten aineisto kuvaa vuoden 2017 tilannetta, alueena sairaanhoitopiirit. Mittarissa VTT:n määrittämät raja-arvot on muunnettu vastaamaan muiden mittareiden luokitteluasteikkoa. Hyvinvointialueiden ja koko Suomen osalta mittari muodostuu sen kuntien tuloksen keskiarvona. Mittarin painotus sydänturvallisuuden kokonaistasossa on 10%, ja mittarin maksimiarvo 10.
Ensiapukoulutukset (SPR) - 1000 asukasta kohti *
Heikko
Parannettavaa
Hyvä
Toimenpide-ehdotus
Vaikka elvytys ja sydäniskurin käyttö eivät edellytä ensiapukoulutusta, se tuo varmuutta ja nopeutta hätätilanteessa toimimiseen. Järjestäkää ensiapukoulutuksia ja kannustakaa työnantajia tarjoamaan työntekijöilleen koulutusta säännöllisesti. * Ensiapukoulutus-mittari ei toistaiseksi vaikuta sydänturvallisuuden kokonaistasoon, koska koulutusten raportointi on kehitysvaiheessa.
Mittari perustuu Suomen Punaisen Ristin rekisteröimien vuosittaisten ensiapukoulutusten määrään kunnan tuhatta asukasta kohti. Mittari ei toistaiseksi vaikuta kunnan sydänturvallisuuden taso -mittariin, koska koulutusten raportointi on kehitysvaiheessa. Hyvinvointialueiden ja koko Suomen osalta mittari muodostuu sen kuntien tuloksen keskiarvona. Mittarin painotus sydänturvallisuuden kokonaistasossa on 0%, eikä sitä luokitella heikko-parannettavaa-hyvä -luokkiin.
Vertaile koko maan, hyvinvointialueiden ja kuntien sydänturvallisuutta